Ekonomi

Konut Yatırım Aracına Dönüştüğünde Konut Fiyatlarındaki Artış Ekonomiyi Alt Üst Ediyor

Türkiye’deki yüksek enflasyon ortamının da desteğiyle konutun bir yatırım aracına dönüşmesi konut sorununu beraberinde getiriyor. Deprem felaketlerinin de kattığı bu sorun, konut fiyatlarında yeni artışları beraberinde getiriyor. Uzun süredir ekonomi uzmanları tarafından eleştirilen politikaların beklenenden ve hedeflenenden uzak getirilerini yaşarken, konut tarafındaki göstergeler sorunun büyüklüğüne işaret ediyor.

Konut, Türkiye’de güvenli bir liman olarak görülürken, 2021’in sonlarında uygulanmaya başlayan ekonomi politikalarıyla birlikte konut sorununa da dönüştü.

Kur, malzeme ve talebin etkisiyle artan konut fiyatlarına yönelik birçok kampanya da çare olmuyor. Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunun hatırlatılması konut sektöründe bu kez yeni bir meydan okuma yaratırken, kalan konutların fiyatları da yükselmeye devam ediyor.

Bloomberg Ekonomisti Selva Baziki, yaptığı paylaşımda konut fiyatlarındaki artışı ortaya koydu.

Baziki, “Türkiye’de konut ve borsa patlaması dövize olan talebin azalmasına yardımcı olmuş ve TL üzerindeki baskıyı bir miktar hafifletmiş olabilir” ifadelerini kullanırken, “Bu durum satın alma gücündeki erimeyi artırabilir ve Türk Lirası’na zarar verebilir. yaşam maliyeti krizini kötüleştirebilir ve fiyatları temel değerlerin, yani ekonomik durumun ötesine itebilir. Bağlam içinde açıklamanın zor olacağını söyledi.

BIST100, 2022’de nominal olarak yüzde 192, 2022’de reel olarak yüzde 62 getiri sağlarken, konut piyasasında bu getiri yüzde 63 oldu.

Grafikte görülen devlet tahvili, altın, dolar ve mevduat (geleneksel tasarruf seçenekleri) reel olarak negatif getiri sağladı.

Baziki, TCMB’nin TL’yi enflasyona karşı savunmasız bırakan politikalarına ve enflasyon karşısında eriyen geleneksel yatırım araçları için kura müdahalelerine de dikkat çekti.

Baziki’nin paylaşımına değerli uzmanlardan gelen yorumlara bakıldığında da durumun bilinçsizce bu noktaya gelmediği görülüyor.

Ekonomi modelinin “ekonomi”den çok “finans mühendisliği”nin bir şaheseri olduğu belirtiliyor.

Atilla Yeşilada da bu paylaşıma, “Bütün bir ülke konut alıcılarına (emlakçılar da diyebiliriz) borsa bahisçilerine yöneldi” yorumunu yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu